Goju-Ryu Karate

Gōjū-ryū (剛柔流) (kova-pehmeä-tyyli) on yksi perinteisen Okinawan karaten pääsuunnista.

Goju-ryu karate sisältää sekä kovia että pehmeitä tekniikoita. Pehmeissä tekniikoissa pyritään hyödyntämään vastustajan voimaa ja liikettä sekä ohjaamaan hyökkääjä nopeasti ja pehmeästi sivuun.

Harjoittelun perustan luovat kihon, kata ja kumite. Kihon tarkoittaa tekniikkaharjoittelua, joka luo pohjan soveltavalle harjoittelulle ja pariharjoittelulle. Kata on ennalta määrätty liikesarja, joka sisältää tiedon karaten perusideoista ja itsepuolustustekniikoista. Kumite tarkoittaa harjoittelua parin kanssa. Harjoitteluun sisältyy myös monipuolinen lihashuolto verryttelyineen (junbi undo) ja voimaharjoittelu apuvälineillä (hojo undo). Salietiketti (dojo kun) antaa perustan keskittyneelle ja turvalliselle harjoittelulle.

Goju-Ryu Karaten historia

Karate on syntynyt Japaniin kuuluvalla Ryukyun saariryhmällä ja erityisesti Okinawan saarella.

Ryukyu-saaret

Vaikka karaten historiaa on tutkittu paljon, aikaa ennen 1800-lukua ei tunneta kovin tarkasti. Saarten historia on ollut sotaisa ja niillä on ollut useita valloittajia eri aikakausina. Erityisesti valloittajien asettamat aseiden kantokiellot ovat vauhdittaneet aseettomien kamppailutaitojen kehitystä. Kiinan läheisyys ja vilkas kaupankäynti on tuonut saarille mukanaan paljon kiinalaisia vaikutteita. Aikanaan kamppailutyylit olivat jakaantuneet syntykaupunkien mukaan nimettyihin Naha-te, Shuri-te ja Tomari-te -tyyleihin. Goju-ryu on syntynyt naha-testa.

Nahalaisia oppilaita

Naha-ten oppi-isänä pidetään Kanryo Higaonnaa (1853 – 1915). Kauppiasperheestä oleva Higaonna aloitti kamppailuharjoittelun 14-vuotiaana. 21-vuotiaana hän matkusti Etelä-Kiinaan tutkimaan ja oppimaan kiinalaisia kamppailutaitoja. Higaonna palasi Okinawalle vuonna 1877. Hän työskenteli kauppiaana ja oli tunnettu kamppailutaitojen mestari.

Chojun Miyagi (1888 – 1953) oli Kanryo Higaonnan pitkäaikainen oppilas. Miyagi oli varakkaasta perheestä ja 14-vuotiaana hänet hyväksyttiin Higaonnan oppilaaksi. Opettajansa tavoin myös Miyagi kävi opintomatkalla Kiinassa. Vuonna 1929 hän antoi opettamalleen karatetyylille nimeksi Goju-ryu.

Chojun Miyagin kuoleman jälkeen hänen pitkäaikainen oppilaansa sensei Eiichi Miyazato 10. dan (1922 – 1999) jatkoi Miyagin opetustyötä. Miyagin kuoltua monet hänen oppilaistaan perustivat omia koulujaan Okinawalle ja Japanin pääsaarille. Vuonna 1957 Miyazato perusti Jundokan dojon.

Kanryo Higaonna

Chojun Miyagi

Eiichi Miyazato